Ομιλία 11/11/11 του Καθ. ΑΠΘ Κ. Χρυσόγονου.

Στην πολιτική και συνταγματική θεωρία γίνεται, συνήθως, αντιδιαστολή μεταξύ της αρχαίας άμεσης Δημοκρατίας και της σύγχρονης αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Τούτο έχει βάση, στον βαθμό που στα δημοκρατικά πολιτεύματα των πόλεων-κρατών της αρχαιότητας ήταν καθοριστικός ο ρόλος της συνέλευσης των πολιτών, η οποία είναι δυσχερής στα σημερινά εθνικά κράτη, πρώτιστα για γεωγραφικούς και πληθυσμιακούς λόγους. Στην πραγματικότητα, ωστόσο,  οι αρχαίες πόλεις-κράτη διέθεταν και άλλα όργανα, με πολύ λιγότερα μέλη από την Εκκλησία του Δήμου (π.χ. στην αρχαία Αθήνα η Βουλή των πεντακοσίων και το λαϊκό δικαστήριο της Ηλιαίας). Τα όργανα εκείνα δεν συγκροτούνταν, όμως, με εκλογή των μελών τους (ούτε αποτελούνταν από επαγγελματίες τεχνοκράτες, όπως τα σύγχρονα δικαστήρια), αλλά με κλήρωση. Αυτή θεωρείτο ως η κατεξοχήν δημοκρατική μέθοδος ανάδειξης των αρχόντων, σε συνδυασμό με τον χρονικό περιορισμό της θητείας τους (συνήθως ενιαύσιας) και την εναλλαγή των προσώπων (π.χ. κανείς δεν μπορούσε να είναι μέλος της Βουλής για περισσότερες από δύο συνολικά θητείες). Αντίθετα, η εκλογή θεωρείτο ως κατά βάση ολιγαρχική μέθοδος.

περισσότερα (όλη η ομιλία)

Πρόσκληση για τις 2 Προσομοιώσεις Δημοβουλίου Πολιτών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

προς τους Έλληνες Πολίτες

 

για συμμετοχή στο «ΔΗΜΟΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Το “Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας” και η εθελοντική οργάνωση “Βήμα για Δημοκρατία Πολιτών” σας καλούν να συμμετέχετε στις δύο πρώτες Προσομοιώσεις του «Δημοβουλίου Πολιτών» για έκδοση ψηφισμάτων αναπτυξιακού  χαρακτήρα και για τον κοινωνικό έλεγχο της  Κυβέρνησης, των κρατικών λειτουργιών  και  του Κοινοβουλίου των Πολιτικών, που επιδεικτικά αγνοούν πλέον τη βούληση του Ελληνικού Λαού.

Ευελπιστούμε να συγκροτήσουμε μια Λαϊκή Εθνοσυνέλευση, όπου μεταξύ άλλων θα συμβάλλει στη δημιουργία και κύρωση του νέου Συντάγματος των Πολιτών μέσω δημοψηφισμάτων και εναλλακτικών μορφών άσκησης της Λαϊκής Κυριαρχίας.

Ζητούμε από τους νοήμονες και δημιουργικούς συμπατριώτες μας να στελεχώσουν εθελοντικά τις 500 προβλεπόμενες θέσεις του «Δημοβουλίου  Πολιτών», αφού θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας και οι επόμενοι θα αναμένουν την κυκλική εναλλαγή στις θέσεις του.

Το Δημοβούλιο φιλοδοξεί να στελεχωθεί από τις εξής 5 εκατοντάδες ενεργών πολιτών που προέρχονται από:

  • Α) 100 από Εθελοντικές Οργανώσεις της Κοινωνίας
  • Β) 100 από Επιστημονικές και Επαγγελματικές Οργανώσεις
  • Γ) 100 από Απόδημους Έλληνες και Φιλέλληνες
  • Δ) 100 εκφραστές από συνελεύσεις κατοίκων των 50 νομών της Ελλάδας
  • Ε) 100 κληρωτούς και ενεργούς ανεξάρτητους πολίτες

Η επίσημη εξαγγελία του «ΔΗΜΟΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ» πραγματοποιήθηκε στις 11/11/11 στην Πνύκα και ακολούθησε οργανωτική Συνδιάσκεψη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, με ομιλητές τους:

  • Χρυσόγονο Κώστα – Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Θεσ/κης
  • Νότη Μαριά   – Καθηγητή Θεσμών Ευρωπαϊκής Ένωσης Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Γιώργο Κόκκα – Δικηγόρο Α.Π.- ΣτΕ – «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας»
  • Δημήτρη Καραμήτσα – Δικηγόρο Α.Π. – ΣτΕ  –  «Λαϊκό  Κίνημα»

Στον ίδιο χώρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου. (www.eplo.eu), Αχαιού 16, Κολωνάκι, Αθήνα, σας αναμένουμε την Παρασκευή 25/11/11 και την Παρασκευή 9/12/11 στις 18.30 για  να  θεμελιώσουμε ΜΑΖΙ το νέο θεσμό.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να εγγραφείτε στο Δημοβούλιο www.3ddemocracy.eu και στην ηλ. διεύθυνση dimovoulio@gmail.com.  Επίσης  μπορείτε  να  επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 210-3648300.

Πρόσκληση συμμετοχής στο Δημοβούλιο

Διαβάστε την επίσημη πρόσκληση συμμετοχής στο Δημοβούλιο πολιτών του 3DDemocracy

 

Κατεβάστε την πρόσκληση σε μορφή Word doc.

Κατεβάστε την πρόσκληση σε μορφή PDF.

Εάν θέλετε να γίνετε μέλος του Δημοβουλίου κατεβάστε και συμπληρώστε την παρακάτω αίτηση συμμετοχής:

Κατεβάστε την αίτηση σε μορφή Word doc.

Κατεβάστε την αίτηση σε μορφή PDF.