Η (Άμεση) Δημοκρατία στην Πράξη στο Money Show 2013.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013 στο ξενοδοχείο Hilton πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές εκδηλώσεις σχετικές με την (Άμεση) Δημοκρατία στην Πράξη, ταυτόχρονα με το χειμερινό ηλιοστάσιο, όταν έκλεινε τον κύκλο της μεγαλύτερης νύχτας που διαδέχεται το φως!

Πρώτη οργανώθηκε η εκδήλωση του Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου με την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ιωάννη Καρακώστα, με τίτλο «Κριτική του φιλοσοφικού και πολιτικού λόγου», ενός βιβλίου – «βίβλου» για το μόνο δικαίως αποκαλούμενο ως πολίτευμα, αυτό της (άμεσης) δημοκρατίας που βασίζεται στην παγκόσμια φιλοσοφική σκέψη, όπως αναλύει ο συγγραφέας, που καταλήγει σε προτάσεις για την πρακτική εφαρμογή του. Την παρουσίαση πλαισίωσαν με τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους εξαιρετικοί ομιλητές, (Γιώργος Κόκκας, Γιώργος Κλειδαράς, Σεμέλη Τραυλού) ερευνητές της φιλοσοφίας και του φιλοσοφικού λόγου ευρύτερα.

Η εκδήλωση του Δημοβουλίου Πολιτών, την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου είχε θέμα: «Συνέλευση για το Μέλλον της Ελλάδας, το Δημοβούλιο Πολιτών συν-εγείρει την ελληνική κοινωνία», και τους εισηγητές διαδέχτηκε μια ποικιλία ψηφισμάτων από προτάσεις των παρισταμένων Δημοβουλευτών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το ψήφισμα για δήλωση διαμαρτυρίας και απαίτηση να παραμείνει το χωρίο από τον επιτάφιο του Περικλή στο προοίμιο του Ευρωσυντάγματος, που διαγράφηκε αδίκως, αφού σηματοδοτεί το πρότυπο δημοκρατικού δρόμου για την ιστορία της Ευρώπης που πλέον παραπέει.

Η (Άμεση) Δημοκρατία κάνει πράξη την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για από κοινού συμπόρευση των αμεσοδημοκρατικών δυνάμεων με κεντρικό σύνθημα: «Εμείς δεν θέλουμε να σας σώσουμε, αλλά να σας μάθουμε πώς θα σωθούμε όλοι μαζί ενωμένοι».

Ιστορικό Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας.

Το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας (www.dimopolis.gr) με τη μορφή της σύμπραξης οργανώσεων συνειδητών πολιτών της Κοινωνίας των Πολιτών δημιουργήθηκε, πριν από τις Ευρωεκλογές του 2009. Τη γέννησή του οφείλει σε δύο οργανώσεις, την «Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία Άμεση Δημοκρατία», που συμμετείχε και το 2004 και το Ελληνικό Ανανεωτικό Ρεύμα (ΕΑΡ), που συναντήθηκαν για την έκφραση του οράματος της πραγματικής άμεσης δημοκρατίας στους Έλληνες.

Οι κυριότερες δράσεις του ΕΚΑΔ μετά το 2009 και μέχρι σήμερα είναι οι ακόλουθες:

  • Συμμετοχή στο Παγκόσμιο φόρουμ για την Άμεση Δημοκρατία, το 2010 στο Σαν Φρανσίσκο με εισήγηση του εκπροσώπου και δικηγόρου Γιώργου Κόκκα.
  • Τεκμηριωμένη πρόταση τον Ιούνιο του 2010 για το Σύνταγμα της Άμεσης Δημοκρατίας με τη διαδικασία της Εθνοσυνέλευσης που θα κυρώσει το Σύνταγμα των πολιτών, με αφορμή την εξαγγελία του πρώτου Μνημονίου.
  • Διοργάνωση την 25η Μαρτίου 2011 της εκδήλωσης (με μορφή δημωδίας), «Νέα Ηλιαία», που καταδίκασε σε τρεις ποινές μετά από συγκροτημένη διαδικασία, τους 172 Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που υπερψήφισαν το πρώτο Μνημόνιο (www.heliaia.gr).
  • Πρωτοβουλία για την ένωση των αντιμνημονιακών κινημάτων των πλατειών στα Γ΄ Κλεισθένεια (Σεπτέμβριος 2011) με τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη της Συσπείρωσης για τη Δημοκρατία από ένωση κινημάτων.
  • Ίδρυση στις 11/11/’11 του Δημοβουλίου Πολιτών, του πρώτου Εναλλακτικού Κοινοβουλίου Πολιτών, που έχει σαν στόχο τον κοινωνικό έλεγχο και την προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών των πολιτών (www.dimovoulio.gr).
  • Δημοκρατικός ακτιβισμός του συντονιστή του Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας από τα θεωρεία της Βουλής κατά τη διάρκεια ψήφισης της δανειακής Σύμβασης (Δεύτερο Μνημόνιο) στις 13 Φεβρουαρίου 2012.
  • Δικαστικός αγώνας του ΕΚΑΔ ενάντια στην είσπραξη του φόρου ακίνητης περιουσίας «χαράτσι» από τον λογαριασμό της ΔΕΗ και δικαίωση αυτού στο Πρωτοδικείο, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για την έφεση του κινήματος και για τις αναιρέσεις στον Άρειο Πάγο.
  • Προσφυγή στο ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης κατάργησης της ΕΡΤ των παράνομων κατά των αποφάσεων για την ΕΡΤ από τον πρώην δικηγόρο της ΕΡΤ Α.Ε. και συντονιστή του ΕΚΑΔ, Γιώργο Κόκκα.

Το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας πρωτοστατεί και διοργανώνει κάθε Σεπτέμβριο (15 Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας) από το 2009 τις γιορτές Άμεσης Δημοκρατίας «Κλεισθένεια» προς τιμή των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων του Κλεισθένη.