Ανοιχτή επιστολή του εκπροσώπου «Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας» και «Δημοβουλίου Πολιτών», Γιώργου Λ. Κόκκα προς τον «Πρωταγωνιστή» Σταύρο Θεοδωράκη.

Ορμώμενος από την εξαγγελία σας για κάποιο «Ποτάμι», που ευελπιστείτε ότι θα συμπαρασύρει την κοινωνία των πολιτών στο πέρασμά του και θα την οδηγήσει στην σύμπλευση, σας στέλνω την ακόλουθη επιστολή για να σας γνωστοποιήσω ότι η κοινωνία των πολιτών που ευαγγελίζεστε υπάρχει, ενεργεί, συμπορεύεται και δημιουργεί.

Εδώ και δυόμισυ χρόνια λειτουργεί με επιτυχία το «Δημοβούλιο Πολιτών» (www.dimovoulio.gr), ο νεοπαγής θεσμός που επιτρέπει στους ενεργούς πολίτες να διαβουλεύονται για θέματα που τους αφορούν άμεσα. Η δομή του βασίζεται στην παραγωγή ψηφισμάτων, όπου οι πολίτες προτείνουν ύστερα από εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις – νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποτελούν εν δυνάμει δημοψηφίσματα. Παράλληλα, σχετικά με την αναφορά σας πως δεν σκεφτόμαστε το δημόσιο συμφέρον και οι πολιτικοί δρουν κατά βούληση, χωρίς να αφουγκράζονται την κοινωνία, οφείλω να σας ενημερώσω πως το Δημοβούλιο Πολιτών έχει παράγει ικανοποιητικά ψηφίσματα κοινωνικού ελέγχου που καταδικάζει πολιτικές κοινωνικά μη αποδεκτές.

Ισχυρίζεστε πως η Ευρώπη είναι το μεγάλο σχολείο της ενότητας του διαφορετικού. Δεν διαφωνούμε. Οφείλετε, όμως, ως έγκριτος δημοσιογράφος και αναζητητής της είδησης να γνωρίζετε πως έχουμε ήδη στο ενεργητικό μας τρεις προτάσεις για Νομοθετικές Πρωτοβουλίες Ευρωπαίων Πολιτών, που προωθούν το όραμα για την Ευρώπη των λαών που όλοι θέλουμε. Το Σαββατοκύριακο της Ισημερίας του Μάρτη διοργανώνουμε και διημερίδα σχετική με το «Όραμα για μια νέα Ευρώπη των πολιτών».

Η λαϊκή κυριαρχία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, υποσκάπτεται διαρκώς και αδιαλείπτως. Ορθά αναφέρετε ότι το θέμα είναι τι κάνεις εσύ για την πατρίδα σου και σας απαντώ. Βρισκόμαστε σε διαρκή αλληλεπίδραση και συνεργασία με όλες τις ομάδες που προτείνουν συνταγματική αναθεώρηση στη βάση του ανοίγματος των συμμετοχικών διαδικασιών των πολιτών, για να μπορεί να δοθεί λύση στο αδιέξοδο όσων θέλουν να συμμετέχουν στα κοινά, αλλά το συντηρητικό σύστημα που Κυβερνά αυτή τη χώρα το εμποδίζει. Το ίδιο το Δημοβούλιο Πολιτών έχει επιχειρήσει κατά την περσινή Ισημερία στη «ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ –ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ» την σύμπτυξη όλων των προτάσεων σε ένα ενιαίο κείμενο γενικών αρχών που θα αποτελέσει τον «μπούσουλα» της επόμενης αναθεωρητικής Βουλής.

Το έργο των ενεργών πολιτών είναι αξιοθαύμαστο και δεν πρέπει να παραγκωνίζεται στη βάση δημιουργίας νέων κομμάτων που κομματιάζουν την κοινωνία, αλλά να ενισχύεται από πρωτοβουλίες που συναινούν στην δημιουργία μιας κοινής πορείας για την αλλαγή. Σας καλούμε λοιπόν, να παραστείτε στην Συνεδρίαση του Δημβουλίου Πολιτών, αύριο 28/2/2014, ώρα 18:30 – 21:30 στο Πολιτιστικό κέντρο του δήμου Παπάγου – Χολαργού, προκειμένου να γνωρίσετε από κοντά την άλλη όψη της κοινωνίας που αλληλεπιδρά και επιδιώκει μέσα από συντονισμένες ποιοτικές κινήσεις να εισακουστεί ο λόγος της και να αναγνωριστούν οι δράσεις και προτάσεις της.

Ειδάλλως, θα μας παρασύρει όλους το ποτάμι – χείμαρρος της νέας τάξης πραγμάτων, και τότε θα είναι ήδη πολύ αργά.

Δελτίο Τύπου 08/02/2014 για το αντισυνταγματικό “χαράτσι” ΕΕΤΗΔΕ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με βάση την υπ’ αριθμόν 293/14 απόφαση του Δ΄ τμήματος του Αρείου Πάγου, η οποία επικύρωσε την απόφαση 1101/12 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας (εκούσιας διαδικασίας καταναλωτικών διαφορών) ο διάδικος δικηγόρος Γιώργος Κόκκας, και ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας, ο οποίος υπερασπίστηκε μαζί με τους δικηγόρους Ι. Μυταλούλη και Ι. Φιλιώτη τη διαδικασία κατάργησης του ΕΕΤΗΔΕ μετά από αναιρέσεις του Ελληνικού Δημοσίου και της ΔΕΗ Α.Ε. στον Άρειο Πάγο, δικαίωσαν το αίτημα των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι υπεβλήθηκαν σε πληρωμή ενός επαίσχυντου φόρου, ο οποίος αντίκειται στις διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος.

Η νίκη που επιτεύχθηκε θεωρούμε ότι σχετίζεται και με την τακτική, δικονομική και ουσιαστική κίνηση του κ. Γ. Λ. Κόκκα, που με δικές του μόνο ενέργειες άσκησε έφεση στο Εφετείο Αθήνας, (όταν οι λοιποί διάδικοι δεν άσκησαν ή παραιτήθηκαν) που δικάστηκε και έγινε παραδεκτή μέχρι να αποφανθεί και ο Άρειος Πάγος, κατά τρόπο που τιμά τον ίδιο, αλλά και τα μέλη του Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας, στο όνομα των οποίων άσκησε την έφεσή του αυτή. Τα δελτία ειδήσεων, που ήδη έφεραν στη δημοσιότητα την υπέρ του Ελληνικού λαού απόφαση του Αρείου Πάγου, δυστυχώς, αποσιώπησαν, όπως και στην περίπτωση τόσο της αίτησης Ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα ζητήματα της κατάργησης της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., όσο και της αίτησης εξαίρεσης του Προέδρου του κ. Σωτ. Ρίζου για μεροληπτική του στάση (που δικάζονται την 7/3/2014) το όνομα του δικηγόρου κ. Γ. Κόκκα, ο οποίος είναι διάδικος σε όλες αυτές τις υποθέσεις και εκπροσωπεί το ΕΚΑΔ (Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας).

Παρακαλούμε για την ενθάρρυνση του Ελληνικού λαού σε ενέργειες νομικού ακτιβισμού» και για την αποκατάσταση της αλήθειας, στα δελτία ειδήσεων να αναφέρεται και το όνομα των διαδίκων και δικηγόρων που πέτυχαν μια σπουδαία νίκη στον Άρειο Πάγο, που ελπίζουμε τελικά να απαλλάξει τον ελληνικό λαό από το απεχθές και οδυνηρό «χαράτσι» ΕΕΤΗΔΕ και τις νεότερες εκδοχές του.

Άρειος Πάγος: Κρίθηκε Αντισυνταγματικό το χαράτσι που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

Ενάντια στην αναίρεση της ΔΕΗ και του Ελληνικού Δημοσίου παρέστησαν οι Δικηγόροι Γιώργος Λ. Κόκκας ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας, το οποίο άσκησε και Έφεση που εκκρεμεί προς επανεκδίκαση, Γιάννης Μυταλούλης και Ιωάννης Φιλιώτης. Περισσότερες διευκρινήσεις δίδονται στο τηλέφωνο 6944545888.

Αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκε από το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου πρώτο χαράτσι (το έκτακτο ειδικό τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών) το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το όλο θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το Δ΄ Τμήμα με πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά τάχθηκε με την υπ΄αριθμ΄293/2014 απόφασή του, υπέρ της αντισυνταγματικότητας του χαρατσιού και λόγω της διαφοράς μίας ψήφου αναγκαστικά παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι το χαράτσι επιβάλλεται με βάση το κάθε ακίνητο (τετραγωνικά, κ.λπ.) και όχι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορολογούμενου, ο οποίος έχει δεχθεί μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, αλλά και μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Η όλη αυτή επιβάρυνση που έχουν δεχθεί οι φορολογούμενοι, σημειώνουν οι αρεοπαγίτες, έχει ως αποτέλεσμα να θίγεται η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των πολιτών, όπως και το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους.

Παράλληλα, κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ότι το χαράτσι δεν είναι τέλος αλλά φόρος, ενώ η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόσκολο της ΕΣΔΑ.

Ακόμη, υπογραμμίζουν οι αρεοπαγίτες ότι το χαράτσι παραβιάζει πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι:

  • το άρθρο 2 που προστατεύει το σεβασμό και την αξία των πολιτών,
  • το άρθρο 4 που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών,
  • το άρθρο 20 που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια,
  • το άρθρο 21 που προστατεύει την οικογένεια και
  • το άρθρο 78 που ξεκαθαρίζει ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη απόφασή του το Πρωτοδικείο είχε επίσης κρίνει αντισυνταγματική την επιβολή του χαρατσιού και η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο μετά από αναίρεση που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών.

ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΥΠΟ

(Διαβάστε τις δημοσιεύσεις πατώντας στις εικόνες)