Επίκαιρο ξανά το Παγκόσμιο Συνέδριο Άμεσης Δημοκρατίας που ξεκίνησε το 2000 στην Πνύκα!

Η εμπνευσμένη ομιλία του Προέδρου της Γαλλίας Μακρόν στην Πνύκα μετά και από ανάλογη επιθυμία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα για ανάλογη ομιλία του στον ίδιο χώρο, κατέστησαν επίκαιρα όσα συνέβησαν την 21 Ιούνιου του 2000 στο Β’ Παγκόσμιο Συνέδριο Άμεσης Δημοκρατίας (http://world-wide-democracy.net/), την επομένη της μεγάλης λαοσύναξης στο Σύνταγμα που ο Ελληνικός Λαός ζητούσε Δημοψήφισμα για το θέμα των ταυτοτήτων του. Οι πολλές διεθνείς προσωπικότητες που αναπτύσσουν τα ζητήματα (Άμεσης) Δημοκρατίας και μετά δύο μέρες συγκροτήσαμε στους Δελφούς το Παγκόσμιο Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας (http://world-wide-democracy.net/) προλείαναν το έδαφος για να εμφανιστεί στην Ελλάδα το 2004 στις Ευρωεκλογές η πρωτοβουλία του δικηγόρου Γιώργου Λ. Κόκκα «Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία, Άμεση Δημοκρατία», που μετεξελίχθηκε το 2009 στο «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας» (www.dimopolis.gr).

Ήδη, οι εφαρμογές Άμεσης Δημοκρατίας που έκτοτε επιτυχώς προέκυψαν (Δημοβούλιο Πολιτών – www.dimovoulio.gr , Νέα Ελληνική Συντακτική Εθνοσυνέλευση – www.s120s.gr , Νέα Ηλιαία – www.heliaea.gr κ.λ.) σηματοδοτούν τις υποσχέσεις που δώσαμε το 2000, κατά την πιο φωτεινή μέρα της νέας χιλιετίας στην Πνύκα και σήμερα εμπνέουν τους παγκόσμιους ηγέτες για να προτείνουν ως και επανίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τις Συνελεύσεις των Πολιτών της και όσα άλλα εμείς από τον ίδιο ιερό χώρο στα φετινά Θ’ Κλεισθένεια 2017 (http://alliellada.gr/?p=7846) εξαγγείλαμε βασισμένοι στις αρχικές παρακαταθήκες μας όταν το 2009 ξεκινήσαμε τα Κλεισθένεια (http://alliellada.gr/?p=7821)

 

Τα Θ’ Κλεισθένεια ένωσαν αποτελεσματικά τις δημοκρατικές δραστηριότητές μας

 

kleistheneia-2017-pnyka-A

Ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα – πρόσκληση (διαβάστε την πρόσκληση) οι ετήσιες (αμεσο)δημοκρατικές εκδηλώσεις «ΚΛΕΙΣΘΕΝΕΙΑ» 2525 χρόνια μετά τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη. Κάτω από την ομπρέλα της Σύμπραξης εκτός Βουλής Κομμάτων και Κοινωνικών Οργανώσεων «άλλη ΕΛΛΑΔΑ» αποκρυσταλλώθηκαν τα κεκτημένα πολυετών δράσεων του «Δημοβουλίου Πολιτών» (www.dimovoulio.gr) της «Νέας Ελληνικής Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης» (www.s120s.gr) και της Επιτροπής Τοπικής Δημοκρατίας Αγίας Παρασκευής, που ανανέωσε τη δραστηριότητά της από τον τόπο όπου ξεκίνησαν τα Κλεισθένεια (διαβάστε σχετικό άρθρο μας) με τη δημιουργία του Εντευκτηρίου των δράσεών μας στη συμβολή των οδών Ψαρών και Γούναρη.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα και η κεντρική εκδήλωση των Θ’ Κλεισθενείων, που κάλεσε τους Έλληνες να συνεχίσουν το αποτυχημένο μέχρι τώρα έργο της Επιτροπής Διαλόγου για το Σύνταγμα με Συντακτική Εθνοσυνέλευση παρατίθενται προς επιμόρφωση όλων όσων δεν μπόρεσαν να παραστούν φέτος στις εκδηλώσεις μας :

 

 

 

Ο ΘΕΣΜΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ – ΤΩΝ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΕΙΩΝ»

Το Σεπτέμβριο του 2009 ο αείμνηστος δημοσιογράφος της ΕΡΤ-ΑΕ Νώε Παρλαβάντζας, που είχε μεγάλες δημοκρατικές ευαισθησίες και είχε ασχοληθεί πολύ με το έργο του Κορνήλιου Καστοριάδη και των γεγονότων του Μαΐου 1968, ζήτησε να κάνει συνέντευξη από τον εκπρόσωπο του «Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας» στην Ε.ΡΑ (Ελληνική Ραδιοφωνία) δικηγόρο της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Γιώργο Λ. Κόκκα σχετική με το πραγματικό νόημα της Δημοκρατίας, αφού τότε γιορταζόταν για πρώτη χρονιά παγκοσμίως η Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας, που καθιερώθηκε το 2008 από τον ΟΗΕ να είναι η 15η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και σε όλη την Υφήλιο.

Στη συνέντευξη αυτή, ο Γιώργος Κόκκας αναφέρθηκε τόσο στην έννοια της Δημοκρατίας, όπως γεννήθηκε στην Αρχαία Αθήνα από τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη (508 π.Χ.), που προετοίμασαν τον Χρυσό της Αιώνα, όσο και στη σύγχρονη εφαρμογή αυτών των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, που πολύ απέχουν από το ολιγαρχικό καθεστώς της «Ρεπούμπλικας», όπως κακώς και λανθασμένα ονομάζεται το ολιγαρχικό καθεστώς που διέπει τον δυτικό κυρίως κόσμο και βασίζεται στην «Κομματοκρατία». Ειδικότερα αναφέρθηκε στην πρώτη απόπειρα πολιτικής έκφρασης της «Άμεσης Δημοκρατίας» το 1989 με τη συμμετοχή ομώνυμου κόμματος στις Ευρωεκογές υπό τον Μανώλη Γλέζο, στο οποίο ο ίδιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ως εκπρόσωπος της τότε Νεολαίας Ε.Δ.Α. και στη συνέχιση αυτής της προσπάθειας που ο ίδιος ανέλαβε (όταν ο Μανώλης Γλέζος σύρθηκε πίσω από το ΠΑΣΟΚ το 1990) με τη δημιουργία της εθελοντικής Οργάνωσης «Βήμα για Δημοκρατία Πολιτών» (που ιδρύθηκε στους Δελφούς το 1995 σε συνέδριο πολιτικού στοχασμού με θέμα «Προς την Αυθεντική Δημοκρατία»). Επίσης, το 2009 ιδρύθηκε το «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας» και συμμετείχε επίσημα στις ευρωεκλογές, ενώ κορυφωνόταν η δραστηριότητα της «Επιτροπής Τοπικής Δημοκρατίας» του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής, που συντόνιζε ο ίδιος και θα γινόταν εκείνες τις ημέρες εορτασμοί υποδοχής του γερμανικού «Λεωφορείου της Άμεσης Δημοκρατίας» (www.omnibus.org) στην πόλη. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής αυτής, προέκυψε συνειρμικά η σχέση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων του Κλεισθένη με την ανάγκη αντίστοιχων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην εποχή μας εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης που εκδηλώθηκε με την υπόθεση της «Lehman Brothers» και των εκλογών που είχαμε ταυτόχρονα, όταν παρέδωσε ο (νεότερος) Κ. Καραμανλής τη διακυβέρνηση της χώρας στον (νεότερο) Γ. Παπανδρέου. Τότε ήρθε η ιδέα στον Γιώργο Κόκκα να ονομαστούν αυτές οι τοπικές εκδηλώσεις «ΚΛΕΙΣΘΕΝΕΙΑ» προς τιμήν του λησμονημένου θεσμοθέτη «Κλεισθένη», που καταγόταν και ζούσε στην ίδια περιοχή (μεταξύ του σημερινού Δήμου Γέρακα και του Δήμου Αγίας Παρασκευής, όπου σήμερα τους ενώνει η λεωφόρος Κλεισθένους). Ο Νώε Παρλαβάντζας πρότεινε στην εκπομπή οι γιορτασμοί αυτοί των αμεσοδημοκρατικών μεταρρυθμίσεων να γίνονται κάθε χρόνο και ο συνομιλητής του συμφώνησε να ξεκινούν κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου στην Πνύκα, με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δημοκρατίας και να ολοκληρώνονται στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας μέχρι το Φθινοπωρινό Ηλιοστάσιο (21 Σεπτεμβρίου κάθε έτους) που ο ίσος χρόνος ημέρας και νύχτας θα συμβόλιζε τα συστατικά της Άμεσης Δημοκρατίας, δηλαδή ισηγορία, ισοπολιτεία, ισονομία και γενικότερα τα ίσα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα 2017, δηλαδή 2525 χρόνια μετά τις (Αμεσο)Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη εκτελούνται οι γιορτές των «ΚΛΕΙΣΘΕΝΕΙΩΝ» ανελλιπώς, πρώτα από το «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας» (www.dimopolis.gr) και κατόπιν από τους εκφραστές των παράλληλων αμεσοδημοκρατικών θεσμών: «ΔΗΜΟΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ» (www.dimovoulio.gr) , «Ν.Ελ.Σ.Ε – Διαρκής Εθνοσυνέλευση Ελληνισμού» (www.s120s.gr) και πλέον από την Ευρύτατη Σύμπραξη εκτός Βουλής Κομμάτων και Κοινωνικών Οργανώσεων «άλλη ΕΛΛΑΔΑ» (www.alliellada.gr), ξεκινώντας κάθε χρόνο από την Πνύκα και με ένα πάντα ξεχωριστό, ενδιαφέρον και επίκαιρο πρόγραμμα.