Βωμός 12 Θεών – Καταστρέφουν την Ιστορία μας και την Πολιτιστική μας Κληρονομιά

Μαρ 23, 2011 από

Βωμός 12 Θεών – Καταστρέφουν την Ιστορία μας και την Πολιτιστική μας Κληρονομιά

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2011 κατά τη διάρκεια των εργασιών στη γραμμή του ΗΣΑΠ στο Θησείο και στο σημείο που οι γραμμές διασχίζουν την Αρχαία Αγορά παράλληλα στην οδό Αδριανού εντοπίστηκε από τους αρχαιολόγους ένα εύρημα υψίστης σημασίας: Ο Βωμός των 12 Θεών.

Παρά τις επισημάνσεις των αρχαιολόγων για την ανεκτίμητη αξία του ευρήματος, η διοίκηση του ΗΣΑΠ, με τη σιωπηρή αποδοχή της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων, αποφάσισε την εσπευσμένη κατάχωσή του!!!

Τις επόμενες μέρες με παρέμβαση του ΚΑΣ, οι εργασίες πάγωσαν, δίχως όμως να εξασφαλίζεται η τύχη του Βωμού και των υπόλοιπων αρχαιολογικών ευρημάτων που βρίσκονται στην ίδια γραμμή του ΗΣΑΠ.

Ο Βωμός των 12 Θεών, που κατασκευάστηκε από τον εγγονό του Πεισίστρατου, Πεισίστρατο τον νεότερο, καθιερώθηκε ως ο ομφαλός της πόλης των Αθηνών, ως το ιερό κέντρο της και έκτοτε αποτέλεσε όχι μόνο το θρησκευτικό, αλλά και το ηθικό και πολιτικό κέντρο της πόλης. Όντας στη συμβολή των κεντρικών οδών της αρχαίας Αθήνας, λειτούργησε ως το σημείο μηδέν της πόλης, από το οποίο μετρούνταν οι αποστάσεις.

Παράλληλα, έχοντας μεγάλη θρησκευτική σημασία, αποτέλεσε ουσιαστικά ίσως το πρώτο θεσμοθετημένο άσυλο, στο οποίο κατέφευγαν οι ικέτες. Εκεί κανείς δεν τολμούσε να τους αγγίξει. Τέλος, δύναται να θεωρηθεί και ένα σύμβολο των πολιτικών διαδικασιών που οδήγησαν στην αυτοθέσμιση των Αθηναίων πολιτών, στην άμεση δημοκρατία και στο ιστορικό φαινόμενο του χρυσού αιώνα, μη υπολειπόμενο ως τέτοιο από τον ιερό μας βράχο την Ακρόπολη. Για την τύχη ενός τέτοιου ιερού φωτεινού φάρου της πολιτισμένης ανθρωπότητας, που φέρει πανανθρώπινα μηνύματα, δεν γίνεται να αποφασίζει η οποιαδήποτε διοίκηση του ΗΣΑΠ ή άλλοι πρόσκαιροι παράγοντες δεσμευμένοι στις οικονομικές επιταγές του σήμερα.

Κατόπιν κινητοποιήσεων, την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 έγινε μεγάλη συγκέντρωση Πολιτών στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών, για τη διάσωση και ανάδειξη του Μνημείου –Βωμού, στην οποία συμμετείχαν περίπου τρεις χιλιάδες άτομα.

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου επιχειρήθηκε εσπευσμένη κατάχωση του Μνημείου, η οποία απετράπη με την άμεση κινητοποίηση και παρέμβαση εκατοντάδων πολιτών. Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 18/3 επιχειρήθηκε και πάλι εσπευσμένη κατάχωση του Μνημείου, η οποία απετράπη με νέα κινητοποίηση εκατοντάδων πολιτών.

 

Μετά από αυτές τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες, ο χώρος φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από ενεργούς πολίτες και μέλη πολιτιστικών φορέων.

Την Παρασκευή 18/3/2011 κατατέθηκε Μήνυση προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών υποβαλλομένη δια του Α.Τ. Ακροπόλεως. Η μήνυση στρέφεται κατά του ΗΣΑΠ και παντός άλλου υπευθύνου, εργολάβου ή υπεργολάβου και εμπλεκομένου στα έργα της κατάχωσης του Βωμού – Μνημείου.

Την μήνυση υπέβαλλαν, μέλη Ελληνικών Φορέων και Ενεργοί Πολίτες. Προσεκομίσθησαν μαρτυρίες τεκμηρίωσης της μήνυσης με αρκετά σχετικά άρθρα, φωτογραφικό υλικό και κινηματομηνύματα, που δείχνουν τη δράση των παράνομων συνεργείων κατά την προσπάθεια κατάχωσης του Ιερού Βωμού των 12 Θεών.

Το οξύμωρο της ιστορίας είναι, πως ήδη έχουν κατατεθεί πολλές εναλλακτικές προτάσεις, εύκολα εφαρμόσιμες, οικονομικές και μη χρονοβόρες, για το πώς θα κατασκευαστεί η γραμμή του τρένου, έτσι ώστε να σωθεί το πολύτιμο ιστορικό εύρημα, αλλά και να μην εμποδίζεται η μετακίνηση των πολιτών, που επιλέγουν το τρένο για τη μεταφορά τους.

Οι σχετικές προτάσεις έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Καθημερινή, ενώ τα λοιπά ΜΜΕ, παρότι ενημερώθηκαν, γενικώς κωφεύουν στο θέμα, καθώς το μη μπάζωμα του Βωμού, δεν συμφέρει πολλές «τσέπες» και μεγαλοσυμφέροντα.

Έκκληση για 24ωρη Περιφρούρηση του Βωμού των 12 Θεών
Ο εθελοντισμός για την δράση της περιφρούρησης, σε 24ωρη βάση με βάρδιες ανά 2 ώρες, είναι απόλυτα αναγκαίος για την διάσωση του Βωμού, μια και εμφανίζονται σε άτακτα διαστήματα εργάτες για την επιχωμάτωση.
Νομικά | Εκδήλωση | Πληροφορίες | Ιστοχώρος Πρωτοβουλίας | Υπογραφές | Χάρτης Google
Περισσότερα: http://www.schizas.com/site3/#ixzz1HMKClQrZ

 

Σχετικά άρθρα

Ετικέτες

Μοιράσου το


Copyright © 2014-2019. All Rights Reserved.